Zaterdag vond alweer de eerste nocturne plaats in Walibi Belgium! Net als vorig jaar kan je overdag een familievriendelijk halloween beleven en ’s avonds een halloween voor de echte durvers… We overlopen even alle nieuwigheden.

Spookhuizen

Mine Blast

Vorig jaar de grote nieuwigheid en toen nog het langste spookhuis van het park! Dit jaar koos men ervoor de scene’s in de wachtrij van Calamity Mine en in de Saloon te schrappen en het overgebleven deel even om te keren. De wachtrij van het spookhuis bevind zich nu in de wachtrij van Calamity Mine en het spookhuis is dus een hele hoop korter.
Voordeel is wel dat je nu tijdens het spookhuis niet meer staat aan te schuiven maar kan doorlopen en de scares dus veel beter tot hun recht komen. Zelf vonden we dit dus een dikke verbetering!
 

Quarantine

Vorig jaar nog een scarezone op de plaats van de kartingbaan, nu een spookhuis die naast/achter de EHBO geplaatst is.
Het is een outdoorspookhuis en dus moeilijker om er echte scares in te steken. Toch is de sfeer best geslaagd en doen de acteurs hier echt wel hun best. Het geheel duurt ook langer dan je zou denken dus het is wel eens de moeite om hiervoor aan te schuiven.

Bloc H

Na drie jaar veranderen de botsauto’s niet meer naar een statig herenhuis waarin geëxperimenteerd wordt met vampieren en zombies, nee, dit jaar betreed je op deze plaats een mysterieuze gevangenis. Langs de buitenkant op zich geslaagd als gevangenisblok al mocht er net iets meer variatie zitten in de tralies die je op het doek gedrukt ziet.

Deze alinea bevat spoilers over het verloop en de ervaring van het spookhuis. Wil je zelf dit spookhuis nog bezoeken en verrast worden dan scroll je best verder tot het volgende stukje…
In Bloc H word je in kleine groepjes binnengelaten, je wordt gewaarschuwd dat je geen gevangen, cipiers of andere gedrochten mag aanraken en zeker niet mag schijten op de aanwezige toiletten.
Vervolgens loop je langs een soort cipierspost en kom je een donkere gang binnen die overloopt in een met rook gevuld gangenstelsel. Hier hoor je constant het geluid van een beademingsmachine en word je haast verblind door heel felle lichten die je enige aanwijzing zijn van de richting die je moet wandelen.
Als je dit gangenstelsel overleefd hebt kom je in een kantoor terecht waar je iemand aan een beademingstoestel ziet en een meesteres die alles overhoopt staat te gooien en lustig met een zweepje zwaait. Ze stuurt je vervolgens naar het cellenblok. Hier is een soort doolhof van tralies gemaakt waar gevangen inzitten, maar ook rondzwerven buiten de cellen. Als je (on)geluk hebt sluiten de gevangen je op in een cel en kan je zo afgezonderd raken van de groep. Het jammere van deze scene is dat er op bepaalde plaatsen teveel rook hangt waardoor je niet veel meekrijgt van de omgeving.
De laatste folterscenes zijn dan weer het meest geslaagde gedeelte van Bloc H waar de acteurs goed in hun rol zitten en sommige bezoekers ook aan foltertechnieken worden onderworpen.
Misschien kan de toevoeging van enkele andere gevangeniszaken (zoals douches, isolatiecellen,kantine,…) het gevangenisgevoel versterken.
Het is dus een spookhuis waar wel nog wat aan gesleuteld kan worden met best enkele geslaagde scene’s.

Scare zones

Quarantine

Aangezien Walibi al volop aan het werk is om de nieuwe Tiki-zone voor volgend seizoen voor te bereiden kan je het pad tussen het westerndorp en de octopus niet betreden. Daarom word je omgeleid via het pad dat langs de EHBO en molengebouw loopt. Voor de gelegenheid is dit omgetoverd in een scare zone. Veel aankleding is er niet maar je ziet wel veel acteurs die deze zone doorkruisen. Zo zie je de Steampunkachtige heren van Gaz Town hier soms slenteren maar evengoed clowns, zombies en andere monsters.
Voor ons de minst geslaagde zone dit jaar.

Metamorphobia

Naast Café Bruxelles staan enkele zuilen opgesteld. Om de zoveel tijd zorgen vlammenwerpers die hierop staan dat de gehele zone verlicht wordt. In de zone lopen vreemde wezens rond die zich constant een weg door de bezoekers banen. In het donker komt dit zeker goed tot zijn recht, maar de plaatsing van de zone maakt het tot een heel erg druk gebied waardoor de monsters soms niet altijd even opvallend aanwezig zijn.

Magic/Circus Show

Direct na Metamorphobia lopen ook best veel acteurs rond. Deze variëren van zombies tot enge clowns. Voor het 4D-theater fleuren zeepbellen gevuld met rook deze zone op. Dichtbij weerwolf vind je dan weer een kerkhof terug met rookmachines. Overdag zie je hier een goochelshow terug. Best een goed gevulde zone dus.

District H

Hoge hekken, luidspekers en prikkeldraad, District H in een notendop. Voeg daar nog gevangenen en cipiers aan toe en je hebt de sfeerzetting van deze zone. ’s Avonds voeg je daar nog een hoop rook, een zoeklicht en iemand die als een gek met een kettingzaag uit Bloc H geraasd komt toe en de ervaring is compleet. Een zone die best een leuk sfeertje weet neer te zetten en de acteurs hier zijn ook heel erg goed in hun interactie met het publiek. Makkelijk de toppers van het event.

Freak Parade

Iets wat ons dit jaar nieuw leek was een soort parade die af en toe op de paden van het park te zien was. Lord Gazby en zijn volgelingen op paarden, steampunk steltenlopers, zombies met kettingzagen, golfkarretjes met rookkanonnen en enge clowns… Kortom een Freak Parade, best een tof geheel en op zich dus een soort verplaatsbare scare zone. Een geslaagd concept!

Kortom

Het grootste halloweenevent van België mag zich nog steeds tot een van de betere rekenen. Er zijn heel sterke punten maar toch ook enkele mindere stukken. Het niveau van 2012 is heel moeilijk te evenaren

Deze slideshow vereist JavaScript.

Foto’s: © Walibi Band