Op zaterdagavond 5 oktober bezochten we de Halloween Fright Nights bij Walibi Holland. Nieuw dit jaar zijn de Spooky Days, wat dat precies inhoud kunnen jullie lezen in de desbetreffende review. Hieronder vinden jullie een kleine fotoreportage van onze gruwelijke avond met wat uitleg van wat we er nu precies van vonden. Om ons dagje wat aangenamer te maken kochten we een Bronze Unlimited Fast Lane. Bij deze voorsteekpas moet je even lang wachten als de normale wachtrij, maar je hoeft daarbij niet in de rij te staan. Heerlijk om zo tussen al het spookhuis geweld even een achtbaantje in het donker mee te pikken. Om de totale Halloween ervaring mee te maken kochten we kaartjes voor alle spookhuizen en experiences. Alleen het normale spookhuis Psychoshock deden we niet omdat we bang waren niet alles te kunnen doen.

Om 15u hadden we een afspraak in ons eerste spookhuis “The Villa”. Ondanks het huis dit jaar zijn tiende verjaardag viert en het wel eens aan vervanging toe is, blijft het een leuk huis met vele referenties naar verschillende horrorfilms. Dit was dan ook één van de eerste huizen die gebruik maakten van scarebuttons, een soort knop die acteurs moeten indrukken om een licht en geluidseffect te activeren. Heel effectief, wat ervoor heeft gezorgd dat alle normale spookhuizen in Walibi Holland nu zijn uitgerust met zo’n type effecten.

Eddie’s festival of freaks opende, in tegenstelling tot de ander scarezones, al om 17u. Alle fans stonden dan ook klaar om het nieuwe gebied als eerste te betreden. Via de kartingbaan liepen we richting de oude stallen van het vroegere Flevohof waartussen deze zone was opgebouwd. Het gebied wordt gehost door Eddie de Clown en ziet eruit als een soort kermisterrein.

 

Je kan er dan ook jetons kopen van twee euro om enkele typische volksspelen te spelen of om het kermisspookhuis te bezoeken. Wij kozen natuurlijk voor het laatste en stapten in één van de karretjes. Het is dan ook een echt oud en nostalgisch spookhuis wat perfect past binnenin de zone.

Ook is het mogelijk om de oude stallen te betreden waar er spelletjes, winkeltjes en een podium zijn te vinden. Op dit podium en het podium buiten vonden er geregeld acts plaats van verschillende artiesten. Deze werden altijd aangekondigd door Eddie himself.

Maar ook Eddie haalde soms mensen uit het publiek om met zijn nogal grove humor te spotten met de bezoekers.

Wie fan is van de musicalfilm “The greatest showman” komt hier zeker aan zijn trekken door de verschillende personages en liedjes uit de film.

In de stallen was er een leuke referentie te vinden naar het oude Walibi-tijdperk.

Stipt om 18u worden de Halloween Fright Nights aangekondigd door de verschillende speakers in het park. Door de luide knal zie je dan ook veel bezoekers enorm hard schrikken wat zorgt voor de aanzet van een gruwelijke avond.

Wij stonden te wachten bij de scarezone “Villains” om samen af te tellen met vele fans tot de opening van HFN 2019.

In Villains komen verschillende slechteriken die de wereld willen overnemen aan bod. Geen herkenbare personages zoals de vorige scarezone “Game Over”, een zone waar je werd opgejaagd door verminkte game-figuren zoals Mario, Luigi, Ash,… Jammer genoeg moest Walibi afscheid nemen van deze personages vanwege copyright rechten van nintendo. Gelukkig bleef de meeste verlichting hangen zoals de lasers aan de G-force en heerst er een nieuwe soundtrack in het gebied.

Onze voorkeur gaat toch uit naar Game Over vanwege de meer ‘catchy’ soundtrack en de herkenbare personages. Natuurlijk snappen we dat het voor Walibi onmogelijk was deze zone te behouden en vinden Villains dan ook opnieuw een schot in de roos.

Below is één van de twee experiences waar je maar liefst 15 euro voor moet neertellen. Het concept van het huis is alvast fantastisch te noemen, samen met een klein groepje baan je je een weg doorheen een stinkend riool. Toch vinden wij dat het huis wat langer mag duren, zeker door de hoge entreeprijs. Het toevoegen van enkele scenes met een finalescene zou zeker geen kwaad kunnen, als je buiten komt heb je namelijk het gevoel dat het verhaal dat je meemaakt niet is afgerond. The Clinic vinden wij dan toch de beste experience van de twee.  

Na Below trokken we richting de nieuwe Scarezone “Tangled Twigs”. In onze ogen misschien één van de mindere zones door het beperkte oppervlak. Wel mooi gedaan maar wij vonden Quarantaine veel beter door het grotere oppervlak en het zombie thema.

Ook een bezoekje aan de verschillende feestdagen in het spookhuis Haunted Holidays kon er dit jaar niet aan ontbreken. Dit moet wel het langste huis zijn van de normale spookhuizen, deze blijft maar duren. Voor ons was dit dan ook het leukste huis door zijn lengte en de onverwachte scares. Ook zijn er bepaalde scenes waar het iets langer duurt voor er een scare komt waardoor de spanningsopbouw veel groter is.

Bij de mainstage voor het reuzenrad was er zoals elk jaar een DJ te vinden. 

De DJ bij de Fire Pitt werd dit jaar vervangen door het punk groepje “The Great Hurricane Escape . Deze harde punk achtige muziek zette de juiste sfeer bij het pleintje vol moordlustige kampeerders.

Naast de Fire Pitt is er zoals elk jaar het gratis huis “Campsite of Carnage” te vinden. Dit meer klassieke spookhuis in openlucht neemt je mee doorheen een camping vol gestoorde kampeerders. Geen wandeling vol zware schrikeffecten gecreëerd door scarebuttons, maar veel slashers met ijzeren staven en kettingzagen. Een leuke afwisseling tussen de normale spookhuizen door.

Na Campsite of Carnage sloten we aan in de wachtrij van Jefferson Manor. Na een 20-tal minuutjes wachten begonnen we aan de tocht doorheen een verlaten landhuis vol geesten. Voor ons misschien wel het mooiste huis in de reeks van de normale spookhuizen.

Nightmares vervangt dit jaar de oude Scarezone things. De creepy soundtrack en de vele unieke personages zoals een gigantische tandenfee nemen je mee doorheen enkele nachtmerries uit je kindertijd.

Omstreeks 21u30 hadden we een afspraakje bij the clinic, het paradepaardje van het park. Deze experience kostte ons 17,5 euro maar het was dan ook elke cent waard. In onze ogen is dit nog steeds de beste Halloween-ervaring die we ooit beleefden in een pretpark. Deze belevenis onderga je alleen en is dan ook van een ander kaliber dan de normale spookhuizen. Mensen die er nog niets over weten zoeken er best niet teveel over op, het verassingseffect is dan ook het grootst. Deze experience vinden wij dan ook veel beter dan below omdat het verhaal hier wel een einde kent. Ook zit het huis niet vol met scares waardoor de spanningsopbouw veel groter is en de scares ook veel harder aankomen.

Onze favoriete Scarezone blijft Pirates Cove door zijn meesterlijke lichtshow en soundtrack. De vele piraten hebben een soort van blacklight make-up die enkel oplicht bij de “zee-scene”, of dit is toch hoe wij het noemen. Vele lasers maken boven de zone een soort van golvend oppervlak wat de zee moet voorstellen. Zo lijkt het dat de piraten zich onderwater bevinden waarbij de acteurs zich op een meer rustige manier voortbewegen. Ook licht hun blacklight make-up dan op wat zorgt voor een mooi effect.

Na enkele transformaties bevindt Twisted Hellfire zich nu steevast op het plein tussen Exotic en Speed zone. De duivel en zijn minares regeren met harde hand over deze zone met ook hier een vette lichtshow en vele vuureffecten. Ook één van onze favorieten.

 

Ook Eddies festival of freaks is leuk om eens in het donker te bezoeken. Vele vlammetjes en de rood-groen belichting zorgen voor een aparte sfeer.

Maar als er één zone is die je moet gezien hebben in het donker dan is het Villains wel. Net als bij Game-Over zorgen de vele lasers op de G-force en op andere plaatsen voor een supervet effect. Aan de bovenkant van de spaceshot hebben ze drie moving heads geplaatst die van bovenaf schijnen op de zone, supervet gedaan!

Om de dag af te sluiten maakten we nog één nachtelijk ritje op Untamed. In de dag is Untamed al een beest maar in de nacht slaat hij helemaal door, wat een rit! Zeker het laatste stuk is enorm intens omdat de baan daar niet goed is uitgelicht en je dus geen idee hebt welke kant je opgaat.

Zoals elk jaar hebben wij ons weer kostelijk vermaakt tijdens de Halloween Fright Nights. Volgens ons zijn de scarezones de reden om Walibi Holland te bezoeken tijdens Halloween. Bijna nergens anders vind je zo’n prachtig uitgewerkte scarezones met lichteffecten en een aangepaste soundtrack. Ook the clinic is een belevenis die je nergens anders ter wereld kan vinden en is dus zeker de verre reis waard. Ook de huizen zijn prachtig gedecoreerd en bevatten goede en luide jumpscares. Maar toch vinden wij dat er meer spanningsopbouw mag zijn in de huizen. Versta ons niet verkeerd, de scarebuttons zijn zalig en zorgen voor een hard schrikmoment maar ze volgen elkaar iets te snel op. Bijvoorbeeld Below is een prachtig concept en ervaring maar de scares komen zodanig snel dat je nooit even de sfeer kan ervaren om echt alleen in een riool te lopen. Toch blijft het volgens ons één van de meest unieke Halloween-ervaringen in Europa, voornamelijk door de prachtige scarezones dan. 

Het nemen van een bronze Unlimited FastLane is dan ook echt aan te raden. Omdat je niet hoeft te wachten in de wachtrij kan je tussen de scarezones en spookhuizen door gemakkelijk een attractie meepikken.

“Welk Halloween evenement is dan beter? Dat van Walibi Holland of dat van Walibi Belgium?” is dan de vraag die altijd wordt gesteld. Volgens ons hangt het ervan af van welk type evenement je meer fan van bent. Walibi Holland heeft een meer Amerikaans evenement waar alles bombastisch wordt gepresenteerd door de zotte lichtshows, grote vlammenwerpers, knallende soundtracks, grote DJ-stage,… . Bij ons in Walibi Belgium worden de scarezones op een hele andere manier gepresenteerd en zijn de acteurs niet zo hard als in Nederland, het zijn als het ware meer een soort van sfeerzones. De huizen bij ons werken ook meer op sfeer en spanningsopbouw zonder scarebuttons en moeten zeker niet onderdoen voor de huizen in Walibi Holland. Welk evenement jouw favoriet is hangt er dus vanaf waar jouw smaak net ligt. Wij zouden alvast geen van beiden willen missen, ze zijn allebei uniek op hun eigen manier.